11 octombrie 2011

Tort Rigo Jancsi

Rigo Jancsi este o reteta cu poveste. Este o prajitura traditionala maghiara care si-a castigat popularitatea in imperiul Austro-Ungar si poarta numele unui violonist celebru Rigo Jancsi. Acesta canta intr-un restaurant din Paris in 1896, unde lua cina Printesa Clara Ward impreuna cu sotul ei Printul Joseph. Se pare ca Jancsi si Clara s-au indragostit cand s-au vazut si s-au casatorit ulterior, dupa ce printesa si-a parasit sotul. Intre 1896 si 1898, ziarele vremii au scris foarte mult despre cei doi, iar desertul a fost numit asa in amintirea povestii lor de dragoste. Am pus si o poza cu cei doi ;)
Ingrediente:

Ptr blat:
  • 5 oua
  • 120 g zahar
  • 70 g faina
  • 20 g cacao
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
Ptr crema:
  • 2 oua
  • 200 g zahar
  • 300 g lapte
  • 2 linguri faina sau amidon
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 100 g unt sau margarina
Ptr glazura:
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingura amidon
  • 5 linguri zahar praf
  • 2-3 lingurite apa rece


Mod de preparare:
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul in ploaie si se bate pana la topire. Galbenusurile frecate cu uleiul se adauga la albusuri amestecand incet. Faina cernuta cu cacaua si praful de copt impreuna se adauga putin cate putin amestecand de jos in sus sa nu se formeze cocoloase. 
Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade si se tapeteaza o forma de tort cu hartie de copt. Se toarna blatul in forma si se niveleaza deasupra, apoi se da la cuptor timp de 25 de minute. Dupa ce s-a racit se taie in doua.


Pentru crema se mixeaza ouale cu zaharul, se adauga faina sau amidonul, apoi laptele putin cate putin si se pun la fiert. Se fierbe pana devine o pasta groasa amestecand continuu. Dupa ce o luam de pe foc incorporam ciocolata rupta bucati si la sfarsit untul. 

Acoperim cu o folie transparenta si dam la frigider pana se raceste. Se prepara glazura amestecand bine toate ingredientele.
Blatul se poate insiropa cu sirop de rom sau cafea, apoi se umple cu crema si deasupra se toarna glazura.
Pofta buna!




13 comentarii:

  1. Delicios arata tortuletul tau! Frumoasa poveste. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Simona! O seara frumoasa sa ai! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Delicios rau!! rauri de crema nu alta.. like!

    RăspundețiȘtergere
  4. Daaaaa Antooooo! Sa curga rauri de cremaaaaaaaa!:)) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Adevarul e ca nu am mai auzit de mult de tortul asta!Excelent!

    RăspundețiȘtergere
  6. Delicios tort ai mai facut draga Corina.....si ciocolatos.Eu am facut doar prajitura.
    Povestea o mai auzisem dar....de foarte multa vreme.
    Multumesc ca mi-ai reamintit-o...
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc draga mea Sidy! Te pup si te mai astept!

    RăspundețiȘtergere
  8. Asta-i un tort de nota 10.Minunat, inainte il faceam mai des:ma bucur ca l-ai scos iar la lumina!

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc Lilly! Ma bucur ca-ti place! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  10. super delicios acest tort! like, like

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate